Klasyk kuchni witariańskiej. Trudno powiedzieć czy tego typu lazanię zaakceptowałbym znany miłośnik tej potrawy kot Garfield, ale mnie przypadła niezwykle do gustu. Cukinia jest aromatyczna, chrupiąca, a więc al dente jak trzeba, a całe danie jest bardzo pożywne i po prostu pyszne.

Przygotowanie:

Cukinia:
Cukinie dokładnie myjemy i obcinamy końcówki. Przy pomocy łopatki do krojenia sera kroimy cukinie na cieniutkie plasterki. Pierwsze kilka plasterków będzie zbyt wąskie na nasze potrzeby, więc trzeba będzie je wykorzystać w innym daniu. Podobnie z końcówką skrojonej cukinii. Przygotowujemy sos z kilku łyżek oliwy, wyciśniętego czosnku, odrobiny soli, pieprzu i kilku kropel octu balsamicznego. Plasterki cukinii smarujemy delikatnie sosem i przekładamy w piramidkę jeden na drugim. Tak przygotowaną cukinie odkładamy na ok. 1 godziny, żeby przeszła oliwą i przyprawami.

Sos nr 1:
Kaszę gryczaną miksujemy w blenderze aż powstanie z niej mąka, dodajemy świeże i suszone pomidory, papryczke chili, paprykę słodką, kilka listków bazylii i garść oregano. Miksujemy dokładnie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos powinien być na tyle gesty, aby łatwo rozsmarowywał się na płatkach cukinii, ale jednocześnie nie spływał z nich.

Sos nr 2:
Orzechy nerkowca miksujemy w blenderze aż powstanie z nich mąka, dodajemy kurkumę, trochę soli i pieprzu i 3-4 łyżki oliwy. Dokładnie miskujemy. Sos powinien być nieco luźniejszy niż ten pierwszy, bo będzie malowniczo spływał po wierzchniej warstwie naszej lazanii, jak stopiony gorący ser.

Faza końcowa:
Układamy na talerzu warstwami: płatki cukinii (2-3 ściśle obok siebie), warstwa sosu pomidorowego. Na samo koniec kładziemy ostatnie płatki cukinii i polewamy sosem z orzechów nerkowca i kurkumy. Przed podanie posypujemy posiekaną natką pietruszki i świeżo startym pieprzem.

Składniki:

2 świeże średnie cukinie (czyli takie, które nie leżały tydzień w chłodni, a potem kolejne 3 dni na półce supermarketu)

3-4 łyżki niepalonej kaszy gryczanej

2 łyżki orzechów nerkowca

3 świeże pomidory bez skóry

Garść suszonych na słońcu pomidorów

Kawałek papryczki chili

Kawałek papryki słodkiej

Świeża bazylia

Świeże oregano

Świeża natka pietruszki

Łyżeczka kurkumy w proszku

Czosnek

Ocet balsamiczny

Sól, pieprz, oliwa extra virgin