Znakomity patent na wycieczki poza miasta – zamiast kanapek
Przygotowanie:
Farsz:
Cebulę siekamy i podsmażamy z wyciśniętym czosnkiem na kolor złoty na oliwie. Suszone pomidory miksujemy z oliwkami z dodatkiem odrobiny oliwy oraz przecierem pomidorowym i dodajemy do podsmażonej cebuli i czosnku. Dodajemy posiekane zioła, orzeszki pinii, mieszamy i dusimy przez chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto:
Najpierw budzimy drożdże w kąpieli ciepłej wody z rozpuszczonej w niej cukrem i odrobiną mąki – zajmuje to ok. 30 min. Obudzone drożdże dodajemy do mąki wraz z trzema łyżkami oliwy i mieszamy. Dokładnie wyrabiamy ciasto do takiej konsystencji, aby sprężyście odchodziło od ręki. Odstawy ciasto w misce https://qarshi.com/bokstaven-a/index.html , przykryte szmatką w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. 30 min., aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, wyrabiamy raz jeszcze. Następnie rozwałkowujemy kawałki ciasta na cienkie placki, które lekko solimy. Wykrawamy szklanką małe kółka, które napełniamy farszem i zaklejamy, jak klasyczne pierogi. Tak przygotowane pierogi pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, aż ciasto się zarumieni – czyli ok. 15-20 minut.
Składniki:
Ciasto:
50 g. świeżych drożdży
Ok. ½ kg mąki pszennej lub mieszanki mąki bezglutenowej
Woda
2 łyżki cukru
Oliwa 2-3 łyżki
Sól gruboziarnista
Farsz:
Słoiczek szuszonych pomidorów
Słoiczek czarnych drylowanych oliwek
1 słodka cebula
3-4 ząbki czosnku
1-2 łyżki przecieru pomidorowego
oliwa
1 łyżka świeżego raozmarynu
1 łyzka świeżego oregano
1 łyżka bazylii
Garść orzechów pinii
Sól i pieprz do smaku
Dynia makaronowa z grzybami
Przygotowanie:
Dynie pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Nastepnie kroimy na pół, usywamy nasionka, a upieczony miąsz wydłubujemy widelcem na talerze.