Znakomity patent na wycieczki poza miasta – zamiast kanapek

Przygotowanie:

Farsz:

Cebulę siekamy i podsmażamy z wyciśniętym czosnkiem na kolor złoty na oliwie. Suszone pomidory miksujemy z oliwkami z dodatkiem odrobiny oliwy oraz przecierem pomidorowym i dodajemy do podsmażonej cebuli i czosnku. Dodajemy posiekane zioła, orzeszki pinii, mieszamy i dusimy przez chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto:

Najpierw budzimy drożdże w kąpieli ciepłej wody z rozpuszczonej w niej cukrem i odrobiną mąki – zajmuje to ok. 30 min. Obudzone drożdże dodajemy do mąki wraz z trzema łyżkami oliwy i mieszamy. Dokładnie wyrabiamy ciasto do takiej konsystencji, aby sprężyście odchodziło od ręki. Odstawy ciasto w misce, przykryte szmatką w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. 30 min., aby wyrosło.  Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, wyrabiamy raz jeszcze. Następnie rozwałkowujemy kawałki ciasta na cienkie placki, które lekko solimy. Wykrawamy szklanką małe kółka, które napełniamy farszem i zaklejamy, jak klasyczne pierogi. Tak przygotowane pierogi pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, aż ciasto się zarumieni – czyli  ok. 15-20 minut.

Składniki:

Ciasto:

50 g. świeżych drożdży

Ok. ½ kg mąki pszennej lub mieszanki mąki bezglutenowej

Woda

2 łyżki cukru

Oliwa 2-3 łyżki

Sól gruboziarnista

Farsz:

Słoiczek szuszonych pomidorów

Słoiczek czarnych drylowanych oliwek

1 słodka cebula

3-4 ząbki czosnku

1-2 łyżki przecieru pomidorowego

oliwa

1 łyżka świeżego raozmarynu

1 łyzka świeżego oregano

1 łyżka bazylii

Garść orzechów pinii

Sól i pieprz do smaku

Dynia makaronowa z grzybami

Przygotowanie:

Dynie pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Nastepnie kroimy na pół, usywamy nasionka, a upieczony miąsz wydłubujemy widelcem na talerze.