Trwa sezon na dynie i na grzyby. Placki z dyni z grzybami to zatem jak najbardziej logiczne połączenie.

Składniki:

Mała dynia hokkaido

Cebulka dymka

1 cebula cukrowa

1 łyżka zmielonego lnu

1 ugotowany ziemniak

Olej do smażenia

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Małą dynię hokkaido myjemy, kroimy w duże kawałki i usuwamy nasionka. Następnie ścierami na tarce z drobnymi oczkami. Cebulę obieramy i również ścieramy na tarce. Kroimy szczypior z dymki na drobne kawałki. Len wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzątkiem do połowy, mieszamy i czekamy przez chwilę, aż płyn odrobinę wystygnie. Następnie zaparzony len miksujemy z ugotowanym ziemniakiem. Dodajemy startą dynię, cebulę i szczypior i dokładnie mieszamy. Placki podsmażamy na odrobinie oleju odsączamy na papierowym ręczniku i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni do czasu kiedy placki się zarumienią.

Sos grzybowy najprościej zrobić w następujący sposób:

Składniki:

1/2 kg świeżych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kozaki, itp)

Kilka suszonych podgrzybków

1 słodka cebula

1 łyżka sosu sojowego

Pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy umyte i pokrojone grzyby, oraz pokruszone grzyby suszone. Dusimy przez ok. 20 minut na wolnym ogniu. Następnie doprawiamy sosem sojowym oraz pieprzem. Sos sojowy jest wystarczająco słony, nie trzeba więc dodawać soli. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.