Zamiast spaghetti można wykorzystać dynię makaronową. Oryginalne danie, a także dobry sposób dla tych, którzy nie tolerują glutenu.

Przygotowanie:

Dynie pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Nastepnie kroimy na pół, usywamy nasionka, a upieczony miąsz wydłubujemy widelcem na talerze.

Sos grzybowy najprościej zrobić w następujący sposób:

Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy umyte i pokrojone grzyby, oraz pokruszone grzyby suszone. Dusimy przez ok. 20 minut na wolnym ogniu. Nastepnie doprawiamy sosem tamari oraz pieprzem. Sos tamari jest wystarczająco słony, nie trzeba więc dodawać soli. Przed podaniem posypujemy natką pietrzuszki.

Składniki:

1 średnia dynia makaronowa

1/2 kg mieszanych grzybów – podgrzybki, maślaki, borowiki

3-4 suszone borowiki

2 małe cebule lub jedna duża

Sos tamari – 2 łyżki

Pieprz czarny, świeżo mielony do smaku

natka do przybrania