Przepis na oryginalne danie z buraka według kuchni indyjskiej – czyli pachadi, tym razem z naszym swojskim burakiem.

Przygotowanie:

Aby przyrządzić pachadi, nie trzeba się wcale aż tak napracować. Kokos i wyciśnięty czosnek ucieramy z 1 łyżeczką gorczycy na jednolita masę. Burak starty na wiórki gotujemy wraz z posiekanymi papryczkami chilli z odrobiną wody i soli, aż zacznie mięknąć. Do buraka dodajemy mleko kokosowe, mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka minut. Na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy pastę z kokosa, kozieradkę, pozostałą cześć gorczycy i pokruszone liście curry. Mieszamy i całość dodajemy do buraków wraz z olejem. Potrawę dokładnie mieszamy, dodajemy suszone czerwone curry w dużych kawałkach, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Podajemy z jako dodatek do innych dań lub jako danie główne z ryżem lub pęczakiem.

Składniki:

1 kg buraków

50 g startego drobno kokosa (można zastąpić wiórkami kokosowymi)

3 ząbki czosnku

3 zielone papryczki chilli

2 ususzone, czerwone papryczki chilli

2 łyżeczki nasionek gorczycy

1 łyżeczka kozieradki

1 łyżka liści curry

100 ml mleka kokosowego

3 łyżki oleju kokosowego

Pieprz, sól i cukier do smaku


Zasmakowała ci kuchnia hinduska? Może w taki razie skusisz się na dosę? Przepis tutaj

Pachadi można robić z innych warzyw niż burak – np z marchewki. Przepis tutaj