Faszerowana papryka jest zawsze daniem wynikowym. Robimy szybkie rozpoznanie, co tam zostało w lodówce, mieszamy, faszerujemy tym „czymś” paprykę i mamy gotowy obiad.
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekany czosnek, cebulkę dymkę, pokrojony w kostkę korzeń kopry włoskiego oraz drobno posiekane papryczki chilii. Dodajemy koncentrat pomidorowy i odrobinę wody i dusimy przez kilka minut. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę, posiekane zioła oraz skrawki jarmużu, oczyszczonego z twardych części liści. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i takim nadzieniem faszerujemy papryki. Przed faszerowaniem najlepiej papryki podpiec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopniu przez 20 minut. Napełnione farszem papryki przykrywamy odciętą podczas czyszczenia ich górną częścią i pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 25 minut.
Składniki:
4 czerwonej papryki, umyte i oczyszczone z nasion
2-3 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
4 ząbki czosnku
1 cebulka dymka
1 korzeń kopru włoskiego
Garść jarmużu
2 łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu
2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
2 łyżki przecieru pomidorowego
Sól, pieprz do smaku