Znakomita wege-alternatywa dla klasyka kuchni meksykańskiej. Dodatkowo, zamiast placka liść sałaty, a więc super zdrowe. W końcu to witariańskie buritto. Kuchnia witariańska charakteryzuje się tym, że potraw nie poddajemy działaniu wysokich temperatur (maksymalnie 40 stopni Celsjusza), zaś składniki używane do przyrządzenia potrawy są jedynie pochodzenia roślinnego. A więc jemy po prostu dużo surowych lub prawie surowych warzyw.

Przygotowanie:

Aby przygotować witariańskie buritto należy najpierw awokado obrać, wyjąć pestkę i posiekać. Następnie dodać wyciśnięty czosnek i sok z połowy limonki. Wyciskarką do czosnku wycisnąć odrobinę papryczki jalapeño (uwaga: papryczka jest bardzo ostra, a więc ilość wyciśniętej papryczki powinna być raczej mała – tak na ½ łyżeczki max.) Posiekać pomidory, cebulkę, natkę pietruszki i wymieszać z resztą składników. Ostrym nożem obkroić kolby kukurydzy z ziarenek i następnie dodać je do pozostałych składników. Doprawić odrobiną soli do smaku. Pokroić słodką czerwoną paprykę na obrączki. Posiekany farsz wykładać delikatnie na umyte duże liście sałaty rzymskiej, a następnie ścisnąć liść paprykowymi obrączkami. Na koniec, przed podaniem na talerzu rozłożyć pokrojone cząstki świeżej figi. Figa będzie nie tylko przybraniem, ponieważ jej słodki i ożywczy smak doskonale kontrastuje z ostrością naszego buritto. Oczywiście, jeśli nie mamy akurat świeżych fig, można podać danie bez nich. W końcu buritto samo się również jest w stanie z powodzeniem obronić.

Składniki:

Sałata rzymska

1 czerwona papryka słodka podłużna

2 dojrzałe awokado

Cebulka dymka

2 ząbki czosnku

Papryczka jalapeño

2 surowe kolby kukurydzy

2 pomidory

Limonka (uwaga – sparzyć i dobrze umyć przed wyciśnięciem)

Natka pietruszki

1 świeża figa (opcjonalnie)

Sól do smaku – byle nie za dużo, bo to niespecjalnie zdrowe 🙂

Lubisz meksykańską kuchnię? Spróbuj mojego sprawdzonego przepisu na guacamole – link

Do witariańskiego buritto wyjątkowo dobrze smakuje domowy chutney – tu znajdziecie super przepis – link

Po witariańskim buritto dobrze smakuje coś słodkiego – np. sorbet. Tutaj znajdziesz link do sprawdzonego przepisu – link