Prosty patent na domowy pasztet. Szczególnie dobry na sezon dyniowy

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie i kiedy będzie już miękka mielimy wraz z dynią w maszynce do mięsa. Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekane: cebulę, papryczki chilli i czosnek, a następnie dodajemy do zmielonej dyni wraz olejem, na którym się smażyły. Dodajemy kolendrę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy mąkę jaglaną oraz roztrzepane jajka i bardzo dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy, posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką jaglaną, i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 45 minut, aż pasztet ładnie się zarumieni.

Składniki:

½ kg upieczonej dyni (bez skóry lub – jeśli to odmiana Hokkaido – ze skórą)

150 g czerwonej soczewicy

3 łyżki mąki jaglanej

2 jajka

1-2 papryczki chilli

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

4 łyżki oleju z pestek winogron

Spora garść świeżej, posiekanej kolendry

Sól, pieprz – do smaku