Prosty patent na domowy pasztet. Szczególnie dobry na sezon dyniowy
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie i kiedy będzie już miękka mielimy wraz z dynią w maszynce do mięsa. Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekane: cebulę, papryczki chilli i czosnek, a następnie dodajemy do zmielonej dyni wraz olejem, na którym się smażyły. Dodajemy kolendrę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy mąkę jaglaną oraz roztrzepane jajka i bardzo dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy, posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką jaglaną, i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 45 minut, aż pasztet ładnie się zarumieni.
Składniki:
½ kg upieczonej dyni (bez skóry lub – jeśli to odmiana Hokkaido – ze skórą)
150 g czerwonej soczewicy
3 łyżki mąki jaglanej
2 jajka
1-2 papryczki chilli
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki oleju z pestek winogron
Spora garść świeżej, posiekanej kolendry
Sól, pieprz – do smaku
Najnowsze komentarze