Hummus jest daniem znanym i powszechnie lubianym. Można go zjeść w wielu restauracjach i kupić w sklepach. Ale oczywiście najlepszy jest hummus domowy, zrobiony samodzielnie i zaraz po przygotowaniu podany na stół. Danie to jest zawsze dobrym rozwiązaniem na przygotowanie szybkiego śniadania lub kolacji.

Przygotowanie:

Cieciorkę namoczyć na noc. Wypłukać i ugotować w lekko posolonej wodzie. Lekko przestudzić i zmiksować z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku i oliwy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, można podczas miksowania dodać trochę wody, w której gotowała się cieciorka. Doprawić solą i pieprzem.

Składniki:

1 szklanka cieciorki

2-3 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

5-6 suszonych pomidorów marynowanych w oliwie

Kiełki brokułów

Sól, pieprz do smaku


Wypróbuj także mojego przepisu na domowy ajwar – tutaj

Hummus da się także zrobić z bobu – tutaj