Hummus jest daniem znanym i powszechnie lubianym. Można go zjeść w wielu restauracjach i kupić w sklepach. Ale oczywiście najlepszy jest hummus domowy, zrobiony samodzielnie i zaraz po przygotowaniu podany na stół. Danie to jest zawsze dobrym rozwiązaniem na przygotowanie szybkiego śniadania lub kolacji.
Przygotowanie:
Cieciorkę namoczyć na noc. Wypłukać i ugotować w lekko posolonej wodzie. Lekko przestudzić i zmiksować z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku i oliwy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, można podczas miksowania dodać trochę wody, w której gotowała się cieciorka. Doprawić solą i pieprzem.
Składniki:
1 szklanka cieciorki
2-3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
5-6 suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
Kiełki brokułów
Sól, pieprz do smaku
Wypróbuj także mojego przepisu na domowy ajwar – tutaj
Hummus da się także zrobić z bobu – tutaj