Doskonały wege-zamiennik zwykłego sera.

Przygotowanie:

Łuskane pistacje namaczamy na noc w letniej wodzie, a po namoczeniu dokładnie płuczemy i pozbawiamy resztek brązowych skórek. Następnie blendujemy je z odrobiną wody, w której się moczyły. Kiedy pistacje zmienią się w gęstą kremową, lekko zielonkawą masę, dodajemy oliwę, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny, posiekaną kolendrę i jeszcze raz blendujemy. Agar rozrabiamy w niecałej szklance wody i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy z masą pistacjową, dodajemy płatki drożdżowe i jeszcze raz mieszamy. Serek wykładamy do miseczki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki, żeby serek stężał. Po 2-3 godzinach wykładamy delikatnie na talerzyk zdejmując papier. Serek powinien mieć konsystencję, która umożliwia krojenie nożem w plastry.

Składniki:

30 dkg łuskanych pistacji

Mały pęczej świeżej kolendry

Sok z połówki cytryny

2 łyżki płatków drożdżowych

2 łyżki oliwy

2 łyżeczki agaru

Sól https://becejprevoz.com/zyrova/index.html , pieprz do smaku