Wegański serek ze słonecznika – najlepiej smakuje z dużą miską młodej, zielonej sałaty i domowym chlebem.
Przygotowanie:
Pestki słonecznika dokładnie płuczemy namaczamy na noc w ciepłej wodzie. Następnie odlewamy wodę i dokładnie blendujemy je wraz z mlekiem z migdałów, suszoną cebulą, czosnkiem, kurkumą, octem jabłkowym i płatkami drożdżowymi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W ½ szklance wody rozrabiamy 1 łyżeczkę agaru, doprowadzamy do wrzenia, a następnie mieszamy z masą serową. Następnie wykładamy na sitko wyłożone gazą, wstawiamy do miseczki i dajemy serkowi stężeć na noc w lodówce. Serek posypujemy mieszanką suszonych pomidorów i bazylii i delikatnie wykładamy na żaroodporne naczynko. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni i wyłączamy piekarnik, pozostawiając w nim serek aż do całkowitego wystygnięcia piekarnika.
Składniki:
1 szklanka łuskanych nasion słonecznika
½ szklanki mleka migdałowego
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (bezzapachowego)
2 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżeczki suszonej cebuli
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka drobno posiekanych, suszonych pomidorów
Agar
Sól, pieprz do smaku