Taki wegetariański pasztet robi się szybko i łatwo. Najlepiej udaje się ze świeżych, leśnych grzybów, ale na przednówku z tym może być niejaki kłopot. Z powodzeniem jednak można zastąpić grzyby świeże pieczarkami i leśnymi grzybami suszonymi. Znakomicie smakuje z odrobiną chrzanu, ćwikły lub kwaszonym ogórkiem.

Przygotowanie:

Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać umyte i posiekane pieczarki oraz pokruszone grzyby suszone i razem udusić z sosem sojowym, odrobiną soli i pieprzem. Ugotować oba rodzaje soczewicy. Po wystudzeniu zemleć w maszynce soczewicę wraz z grzybami i cebulą (razem z sosem, którym dusiły się grzyby). Ewentualnie można wszystko wrzucić do miskera i zmiksować. Przedtem warto odłożyć kilka łyżek czerwonej soczewicy, która niezmielona nada pasztetowi ciekawą fakturę. Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie, odcedzić i zalać  wrzątkiem tak, aby woda ledwie zakrywała kaszę. Gotować ok. 7 minut. Następnie zostawić na ciepłym palniku na kolejne 15 minut. Połączyć kaszę z soczewicą zmiksowaną z grzybami, bardzo dokładnie wymieszać  i doprawić do smaku solą pieprzem, majerankiem i lubczykiem. Następnie pasztet wyłożyć do rynienki wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30-40 minut aż wierzch pasztetu pokryje złocista skórka. Przed podaniem wystudzić i wstawić do lodówki – najlepiej na kilka godzin.

Składniki:

Soczewica zielona  – 100 g.

Soczewica czerwona – 100 g

Kasza jaglana 100 g.

1 duża cebula

½ kg pieczarek

Grzyby leśnie suszone – 10 – 15 g

2 łyżki oleju z pestek winogron

2 łyżki sosu sojowego

Majeranek, lubczyk, sól, pieprz – do smaku