Ta pasta jest szybka i łatwa do przygotowania i doskonale smakuje z surowymi warzywami albo po prostu z kawałkiem domowego chleba. Dodatkową zaletą jej zaletą jest to, że można na zmianę dodawać do niej ulubionych świeżych ziół, co powoduje, że smak pasty możemy delikatnie modyfikować, dostosowując ją do naszych upodobań danego dnia.

Przygotowanie:

Ziarenka słonecznika prażymy w piekarniku na kolor złoty. Następnie blendujemy je wraz z pomidorami, ziołami i wyciśniętym czosnkiem. Podczas blendowania dodajemy powoli oliwę, aby wszystkie składniki połączyły się w miarę jednorodną, ale gęstą pastę. Po zblendowaniu można dodać do pasty trochę posiekanych ziarenek słonecznika, żeby jeżeli chcemy aby pasta smakowicie chrupała w zębach podczas jedzenia.

Składniki:

200 g ziarenek słonecznika
Mały słoiczek suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
Łyżeczka posiekanego świeżego majeranku (lub innych ziół wedle smaku)
1 ząbek czosnku
Oliwa extra virgin
Sól, pieprz do smaku