Mała, ale pożywna przekąska z fasoli

Przygotowanie:

Fasolę namaczamy na 24 godziny, a następnie płuczemy i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Wystudzamy i blendujemy z odrobiną wody, w której się gotowała. Po zblendowaniu fasola powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulą, dodajemy posiekany drobno czosnek i papryczkę chili i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy zblendowaną fasolę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy przyprawami, mieszamy, i przekładamy do miseczki lub słoika do wystudzenia. Podajemy na zimno z chlebem, plackami lub kawałkami surowych warzyw.

Składniki:

500 g fasoli typu Jaś

1 łyżka oleju oliwy

2 średnie fioletowe cebule

3-4 ząbki czosnku

1 papryczka czerwona chili (lub dwie – jeśli ktoś lubi bardzo ostro)

1 łyżka kurkumy

2 łyżeczki ostrej curry

Sól, pieprz do smaku