Pewnie miłośnicy tradycyjnej greckiej fety się obruszą, ale można zrobić fetę bez mleka i – co więcej – bardzo dobrą fetę.

Przygotowanie:

Migdały namaczany na noc w ciepłej wodzie. Następnie blendujemy w z odrobiną wody, w której się namaczały wraz z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sitko wykładamy gazą lub czystą lnianą ściereczką i odkładamy na noc do lodówki, żeby odsączyć nadmiar wilgoci. Delikatnie wykładamy do żaroodpornego naczynka i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok. 30-40 minut, aż wierzch lekko się zarumieni. Wystudzamy o podajemy z pieczywem lub pokrojoną w plasterki kalarepką. To tylko wersja podstawowa. Wedle upodobania można do niej dodawać rozmaite zioła i przyprawy.

Składniki:

200 g blanszowanych migdałów

1 łyżka soku z cytryny

2-3 łyżki oleju z oliwek

2 wyciśnięte ząbki czosnku

2 łyżki płatków drożdżowych

Sól i pieprz do smaku