Niebanalny pomysł na Święta – gruszki kiszone na ostro, a dodatku jeszcze zabarwione burakiem, z którym się razem kisiły. Danie łatwe do przygotowania, a na pewno zrobi wrażenie na gościach. Tym bardziej, że gruszki można powycinać w gwiazdki i zrobić z tego wtedy jadalną dekorację na świąteczny stół. 🙂
Przygotowanie:
Gruszki myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Następnie przy pomocy foremki do ciasta wycinamy z nich wzrory. Układamy w słoiku na przemian z liśćmi kafiru, czosnkiem, zielem angielskim, papryczką chilli, plasterkami buraka i pieprzem. Całość zalewamy ciepłą, przegotowaną wodę, w której uprzednio rozpuściliśmy sól i łyżeczkę octu jabłkowego. Przykrywamy małym talerzykiem lub kamieniem, żeby cząstki owoców i wystawały ponad zalewę, zaś cały pojemnk do kwaszenia (słoik, ceramiczny garnek, itp.) przykrywamy tak, żeby zachować minimalny dostęp powetrza. Odstawiamy na 5-7 dni, potrząsając codziennie słoikiem, żeby zalewa się wymieszała.
Składniki:
2 twarde, spore gruszki
1 średni burak, umyty, obrany i pokrojony w plastry
3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
3-4 liście kafiru
Kilka ziarenek ziela angielskiego
Jedna mała papryczka chilli (opcjonalnie)
Łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnkach
1 łyżka soli