Niebanalny pomysł na Święta – gruszki kiszone na ostro, a dodatku jeszcze zabarwione burakiem, z którym się razem kisiły. Danie łatwe do przygotowania, a na pewno zrobi wrażenie na gościach. Tym bardziej, że gruszki można powycinać w gwiazdki i zrobić z tego wtedy jadalną dekorację na świąteczny stół. 🙂

Przygotowanie:

Gruszki myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Następnie przy pomocy foremki do ciasta wycinamy z nich wzrory. Układamy w słoiku na przemian z liśćmi kafiru, czosnkiem, zielem angielskim, papryczką chilli, plasterkami buraka i pieprzem. Całość zalewamy ciepłą, przegotowaną wodę, w której uprzednio rozpuściliśmy sól i łyżeczkę octu jabłkowego. Przykrywamy małym talerzykiem lub kamieniem, żeby cząstki owoców i wystawały ponad zalewę, zaś cały pojemnk do kwaszenia (słoik, ceramiczny garnek, itp.) przykrywamy tak, żeby zachować minimalny dostęp powetrza. Odstawiamy na 5-7 dni, potrząsając codziennie słoikiem, żeby zalewa się wymieszała.

Składniki:

2 twarde, spore gruszki

1 średni burak, umyty, obrany i pokrojony w plastry

3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki

3-4 liście kafiru

Kilka ziarenek ziela angielskiego

Jedna mała papryczka chilli (opcjonalnie)

Łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnkach

1 łyżka soli

http://opelz-blog.de/bokstaven-u/index.html