Chutney to oczywiście specjalność kuchni indyjskiej. Większości z nas kojarzy go z gęstym sosem z warzyw lub owoców podawanym do dań indyjskich, aby podkręcić ich smak. Spożywanie chutney’ów ma jednak także wymiar zdrowotny. Specjaliści od Ajurwedy, czyli starodawnej medycyny indyjskiej, polecają bowiem chutney również jako znakomity dodatek po potraw, który pozwala lepiej dostosować spożywane danie do indywidualnych potrzeb naszego organizmu. Dzięki nim osoby potrzebujące bardziej ostrych smaków, mogą np. swoje danie odpowiednio doprawić. Poza tym chutney’e zawierają w sobie całe bogactwo możliwych smaków – od słodkiego poprzez kwaśny, gorzkawy i słony do ostrego. To właśnie to smakowe zbilansowanie sprawia, że nasze kubki smakowe czują się w pełni usatysfakcjonowane i – według specjalistów od Ajurwedy – nie czujemy już chęci podjadania po posiłku w poszukiwaniu innych smaków.
Warto zatem oprócz naszych tradycyjnych żurawin chrzanów czy ćwikły sięgnąć także po chutney’e. Tym bardziej, że robi się je bardzo prosto, a chutney z mango jest po prostu znakomity.
Przygotowanie:
Mango obieramy, oddzielamy od pestki i kroimy w kostkę. Na oleju kokosowym podsmażmy przez chwilę papryczki, czosnek i imbir, a następnie dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy mango, cukier i ocet. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie dusimy na wolnym ogniu przez ok. godziny regularnie mieszając, aż chutney nabierze konsystencji gęstej konfitury. Wystudzamy i przechowujemy w lodówce. Z uwagi na swoją kwasowość tak przyrządzony chutney może postać w lodówce nawet kilka tygodni. Można go także pasteryzować (podobnie jak konfitury) – wtedy można go przechowywać nawet kilka miesięcy. Ale kto by tyle wytrzymał …
Składniki:
2 dojrzałe mango
2 wyciśnięte ząbki czosnku
1-2 posiekane papryczki chili
2 łyżeczki świeżego https://www.intercultural-reflections.de/character-a/index.html , startego imbiru
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka zmielonej kolendry
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamony
2-3 zmielone goździki
3-4 łyżki octu jabłkowego (lub więcej do smaku)
3-4 łyżki cukru trzcinowego (lub więcej do smaku)
Odrobina soli do smaku
Najnowsze komentarze