Kolejny pomysł na wegański, domowy serek. Tym razem przypominający w smaku cheddar.
Przygotowanie:
Orzechy nerkowca płuczemy w ciepłej wodzie i namaczamy na noc. Blendujemy dokładnie z odrobiną wody, w której się namaczały. Pomidory zalewamy wrzątkiem i ostawiamy na kilka minut, a następnie odsączamy i blendujemy razem z orzechami. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Wykładamy na sitko pokryte gazą i dajemy odsączyć się nadmiarowi wilgoci. Następnie wykładamy do żaroodpornego naczynka wyłożonego papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na ok. 20 minut. Przed podaniem wystudzamy.
Składniki:
300 g orzechów nerkowca
50 g płatków drożdżowych
5-6 suszonych pomidorów
50g rozpuszczonego oleju kokosowego
1 łyżka wędzonej papryki słodkiej
1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej
1 łyżka białego miso
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka octu jabłkowego
Do smaku sól i pieprz kajeński (opcjonalnie)
Najnowsze komentarze