Kolejny pomysł na wegański, domowy serek. Tym razem przypominający w smaku cheddar.

Przygotowanie:

Orzechy nerkowca płuczemy w ciepłej wodzie i namaczamy na noc. Blendujemy dokładnie z odrobiną wody, w której się namaczały. Pomidory zalewamy wrzątkiem i ostawiamy na kilka minut, a następnie odsączamy i blendujemy razem z orzechami. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Wykładamy na sitko pokryte gazą i dajemy odsączyć się nadmiarowi wilgoci. Następnie wykładamy do żaroodpornego naczynka wyłożonego papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na ok. 20 minut. Przed podaniem wystudzamy.

Składniki:

300 g orzechów nerkowca

50 g płatków drożdżowych

5-6 suszonych pomidorów

50g rozpuszczonego oleju kokosowego

1 łyżka wędzonej papryki słodkiej

1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej

1 łyżka białego miso

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka octu jabłkowego

Do smaku sól i pieprz kajeński (opcjonalnie)