Shake taki ma wiele zalet. Robi się go szybko, a ponadto jest treściwy i doskonale zaspakaja pierwszy głód. Nadaje się więc znakomicie na drugie śniadanie, szybki lunch czy małą „przekąskę” po przyjściu do domu, kiedy trzeba trochę poczekać na główne danie dnia. Dodatkowo, zielony shake jest istną kopalnią zdrowia. Brokuły zawierają potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarkę oraz witaminy: A , B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Brokuły są także dobrym źródłem błonnika. O zdrowotnych właściwościach awokado można by pisać książki. Ta kształtna zielona „gruszka” zawiera mnóstwo witaminy A, C ,E, K oraz witamin z grupy B6. Awokado ułatwia spalanie tłuszczu, zmniejsza oznaki starzenia, dobrze wpływa na wzrok, pomaga w profilaktyce takich chorób jak rak, cukrzyca i choroby serca, a na dodatek dobrze robi na stawy, jest więc dobre dla ludzi, którzy chcą być długo aktywni fizycznie. Zarówno brokuły jak i awokado są bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka, są więc doskonałe dla wszystkich, którzy nie chcą lub nie mogą jeść mięsa. Ogórek jest natomiast znakomitym źródłem soli mineralnych i świetnie nawadnia organizm. Sok z jabłek i gruszki świetnie dodają całej tej mieszance słodkawego smaku i stanowi dla organizmu doskonałe źródło fruktozy, a więc czystej energii. Po wypiciu takiego shake można stawić czoła niejednej burzy.
Przygotowanie:
Wyciskamy sok z jabłek i gruszki. Obieramy ogórek i awokado, wyjmujemy pestkę z awokado. Miksujemy awokado, brokuły i ogórek z wyciśniętym sokiem z jabłek o gruszki.
Składniki:
1 dojrzałe awokado
3-4 brokułowe różyczki
1 ogórek
2 jabłka
1 gruszka
Najnowsze komentarze