Najlepiej smakują z tzw. “starych” ziemniaków, a więc jest do doskonałe jesienno-zimowe lub wczesnowiosenne danie. Dlatego dopóki nie ma jeszcze młodych ziemniaków cieszmy się tymi “starymi” ziemniakami z nadzieniem.

Przygotowanie:

Umyte ziemniaki kroimy wzdłuż i zapiekamy zaokrągloną stroną do góry w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 stopni. Kiedy ziemniaki się pieką, przygotowujemy farsz. Pokrojoną cebulę, oliwki, czosnek i paprykę wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez ok. 10 minut. Dodajemy pocięte pomodori al forno, mieszamy, dodajemy trochę posiekanego rozmarynu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia ułożone płaską stroną do góry. Na każdy ziemniak nakładamy łyżką trochę farszu i posypujemy wege-serem. Wstawiamy ponownie do gorącego piekarnika na ok. 10 minut. Po wyjęciu z pieca posypujemy resztą rozmarynu.

Składniki:

6 sporych „starych” ziemniaków

1 papryka żółta

Garść zielonych drylowanych oliwek

1 słoiczek marynowanych pomodori al forno (czyli pomidorów z pieca)

1 średnia cebula fioletowa

3-4 ząbki czosnku

Świeży rozmaryn

Wege-ser (lub płatki drożdżowe)

Sól, pieprz do smak

Do tego dania będzie pasować świetnie sałatka na odporność. Link tutaj